Schimbarea incepe cu tine! TU…cum te implici?

Cu toții am vrut, cel putin o dată în viață, să schimbăm lumea, dar prea puțini am înțeles că schimbarea e în noi.

Protecția mediului nu este numai responsabilitatea organizațiilor ecologiste care se străduiesc să oprească un dezastru ecologic, ci și a noastră, a fiecărui individ în parte!

img_1302

Ok, sunt de acord cu tine că marile organizații trebuie să ia urgent măsuri pentru salvarea planetei, dar tu…știi că zilnic, chiar TU, poți face ceva pentru asta? Sunt pași simpli, pe care pur și simplu nu îi conștientizăm ca dăunători ai calității vieții. Si în plus de asta, dacă ești putin atent, vei vedea că iți aduc și ție beneficii pentru economii și sănătate! Mai jos ai doar câteva idei despre cum te poți implica, dar sunt sigură că vei găsi și tu altele, pe parcurs și de-abia aștept să mi le împărtășești!

1.Redu consumul de carne și de produse de proveniență animală!

  • Consumul de carne și de produse lactate a crescut de patru ori în ultimele patru decenii.
  • Există deja de două ori mai mulți pui de găină decât oameni pe planetă, peste l miliard de porci, l ,4 miliarde de bovine și l ,8 miliarde de oi care mănâncă mai multe alimente decât produc.
  • Producerea unui kilogram de carne de vită necesită 16 kilograme de grâu. Din această cauză, majoritatea pământurilor sunt exploatate pentru a hrăni animalele (64% din terenurile cultivabile de pe planetă servesc producției de carne).
  • În ultimii 40 de ani, 40% din totalul pădurilor tropicale din America Centrală au fost defrișate sau arse pentru a face loc pășunilor pentru animale și cultivării furajelor.
  • În Africa, se moare de foame, în timp ce o mare parte din terenurile acestui continent sunt cultivate pentru a oferi hrana necesară ca în farfuria ta să ajungă acel hamburger de care ești, aproape dependent, doar pentru că tu faci parte dintr-un sistem unde cu bani se poate cumpăra orice. Dar nu uita, doar pentru că îți permiți un lucru, nu înseamnă că este benefic pentru tine, sau pentru cei din jur. Ce nu îți dai seama, e că devii sclavul unei industrii. Sunt sigură că, cu puțină bunăvoință, se poate renunța la includerea în meniul zilnic al acestor produse. Documentează-te și vei înțelege că, atâta timp cât faci parte din acest ecosistem, ALEGEREA TA impactează!

2.Schimbă-ți obiceiurile zilnice! 

  • Scoate din priza device-urile pe care nu le utilizezi. Știu, și eu îmi lăsam telefonul la încărcat peste noapte, sau „răsfoiam” internetul cu laptopul în brate, în timp ce televizorul mergea în gol. Si mai și plecam din cameră uitând să sting lumina. Asta până să ajung voluntar într-un proiect eco și să aflu acolo cât de importantă este energia electrică! A trebuit să pedalez mai să-mi dau duhul pentru a produce energia necesară să-mi încarc 50% din bateria telefonului…de atunci…sunt un pic mai conștientă în utilizarea resurselor.
  • Oprește apa în timp ce te speli pe dinți. Săpunește întâi toate vasele, limpezindu-le la urmă. Folosește mașina de spălat doar când ai strâns suficiente haine și totuși…unele articole merg purtate mai mult decât o dată… Gândește-te că-n Africa, niște copii beau apă din băltoacă…
  • Evită apa îmbuteliată montându-ți un purificator de apă la robinet. Recunosc, asta nu am făcut-o încă, dar e pe lista mea, curând. Economisesc și bani protejând mediul. Era normal sa fie win-win, căci natura e bună cu noi.
  • Utilizează bicicleta clasică în locul celei eliptice. Aleargă în parc, nu pe bandă. Pe traseele scurte, adoptă mersul pe jos, chiar o să-ți placă ! Utilizăm haotic orice, doar pentru că avem posibilitatea, fără să ne gândim că nu suntem singuri pe planetă…
  • Evita pungile de plastic. Eu am o sacoșă din material textil pentru cumpărături. E cu minioni, e fun 🙂
  • Cumpără produse organice, pe cât posibil. Pesticidele dăunează mediului și ție. Știu sunt scumpe, dar vor deveni mai ieftine dacă cererea va fi mai mare.
  • Reciclează tot ce e posibil. Am ceva vreme de când nu mai arunc chestii. Un tricou super uzat e o bună lavetă de curățat, un recipient de înghețată e cutie pentru detergent, am îmbrăcat în material textil o cutie de carton de la un colet și mi-a devenit un draguț spațiu de depozitare…sunt multe idei, doar gândește-te putin înainte să arunci fiecare obiect la gunoi!
  • Ai prea multe haine? Donează-le, sau vinde-le la „second hand” Ai nevoie de haine? Ai să razi, dar găsești articole foarte mișto  la „second hand”, mai ales în ceea ce privește echipament de munte, de ski, haine „vintage”. Nici mașina nu trebuie sa fie musai noua, nici toate device-urile. O să fii surprins de economiile făcute.
  • Știai că recipientele de cafea „to go” nu se pot recicla? Eu am aflat asta abia în timpul voluntariatului. De atunci, mi-am luat o cană draguță, cu design pe placul meu și rog personalul din cafenea sa îmi pună cafeaua direct în ea.

3.Fii un consumator conștient, nu victima consumerismului. Nu cumpăra mai mult decât iți trebuie, haine pe care nu le porți, 6 cosmetice care fac același lucru, chestii ca sa…fie-n casă.

4.Te rog, nu mai arunca mâncarea! Mai bine de o treime din cantitatea totală de hrană din lume este aruncată în fiecare an. Asta înseamnă că 1,3 miliarde de tone de mâncare ajung în tomberoane. Gătește mai puțin, educă-ți „poftele” să vrea și a doua zi mâncarea rămasă. Iți repet, sunt copii care nu au gustat niciodată ce aruncam noi, din inconștientă, la gunoi..

5.Fă voluntariat! Implică -te! Plantează copaci! Ajută-i și pe ceilalți să conștientizeze!

volunteer

6. Iți  las mai jos un clip care pe mine, personal, „m-a zdruncinat” puțin.

25 de gânduri despre „Schimbarea incepe cu tine! TU…cum te implici?”

  1. Eu de ceva timp am renuntat la pungile din plastic si port o sacosa din pinza cu mine, la fel si la serviciu cu paharele. Ma bucura ca tot mai multe state renunta la plastic si se adopta legi pentru asta. Recent am citit despre Marea Insulă de Gunoaie din Pacific, strasnic, este o pata de rusine pe obrazul nostru 😦

    Apreciat de 1 persoană

  2. Super articol. Si eu incerc sa fiu atenta la ce las in urma mea sau la ce consum. Folosesc cat mai putin pungi de plastic (le refolosesc pana se rup) sau castroane din plastic. Nu fac cumparaturi haotice in supermarket, prefer sa iau putin si proaspat, ca sa nu arunc. Haine dau anual, mai ales ca am si un copil care creste. Incerc sa ma gandesc si la ce voi lasa in urma mea. Daca am fi toti mai responsabili, lumea ar fi altfel.

    Apreciat de 1 persoană

  3. Ar putea sa fie foarte simplu daca cati mai multi oameni ar urma sfaturile astea… din pacate pe la noi obiceiul e: burduseste frigiderul, lasa luminile aprinse peste tot.
    Apoi jumatate din produsele din frigider ajung tot la gunoi pentru ca expira si nu apuca sa fie consumate…
    Noi traim putin altfel. Luam ce ne trebuie, incercam sa gatim cat mai natural si sa poluam cat mai putin. Bine, exceptie fac zborurile. Cea mai poluanta metoda de transport…

    Apreciat de 1 persoană

  4. În România, 2 oameni din 10 cheltuie 200 lei lunar pe haine și papuci. Inevitabil, se naște o întrebare: „Chiar avem nevoie de acele haine?”. Secolul vitezei transformă totul, inclusiv lumea modei, inclusiv modul nostru de a cumpăra. Oferta este mare și se schimbă de la o săptămână la alta. Rămâi în urmă, ai nevoie de tot ce e nou pentru a nu te transforma într-un „demodat”. Totul e doar o impresie. Uităm de calitate și alegem cantitatea.

    Apreciat de 1 persoană

  5. imi pare atat de bine cand oamenii cosntientizeaza ca planeta noastra ne ofera atat de multe si noi ne cam batem joc! am terminat ingineria mediului si am continuat cu masterul in protectia mediului, asa ca stiu exact despre ce vorbesti! particip la multe manifestari cu privire la mediu – ora pamanatului, voluntariat la adunarea deseurilor din diverse locuri ale orasului… si sunt total impotriva aruncatului mancarii!!!!

    Apreciat de 1 persoană

  6. La un moment dat aveam o eticheta lipita pe oglina din baie cu un mesaj de genul „don t waste water”. Chiar m-a ajutat, mi-a intrat de atunci in reflez sa inchid apa in timp ce ma spal pe dinti si sa nu mai petrec zeci de minute sub dus.
    Cel mai tare ma enerveaza atuncarea mancarii, de care sunt si eu vinovata uneori. Pur si simplu nu prea stiu cat sa cumpar si ce cantitate sa gatesc. Cred ca-mi voi lipi un mesaj pe frigider, poate, poate se schimba ceva.

    Apreciat de 1 persoană

  7. Nu recomand scoaterea carnii din meniul nostru si iti sustin ideea de a reduce consumul insa avem o problema mult mai mare si anume consumul de carne dn supermarket-uri crescuta in laborator, plina de substante de crestere, ce fierbe in 2 minute. Aceea nu mai e carne si de aici apar toate slabiciunile noastre.

    Apreciază

    1. Eu vorbesc aici de reducerea consumului de carne, pentru protectia mediului. Sunt documentare despre cum dorinta oamenilor de a avea carne la fiecare masa, a dus la consumerismul care astazi polueaza, grav, planeta. Daca eu am decis scoaterea carnii definitiv este alegerea mea, justificata din motive pertinente pe care nu are sens sa le insir aici, pentru ca este alegerea fiecaruia. Consumul de carne din supermarketuri nu e numai nociv din punct de vedere al calitatii acesteia ci si pentru ca platim zilnic distrugerea naturii care ne este casa, iar argumentele sunt in articol 🙂

      Apreciază

  8. Un articol motivational, felicitari!! Si eu incerc pe cat posibil sa protejez natura si mediul inconjurator insa de voluntariat, din pacate, nu am timp. Te pup!

    Apreciază

  9. Dintre toate punctele pe care le-ai prezentat cel mai si cel mai tare ma frustreaza faza cu aruncatul mancarii. Mi se pare cea mai trista chestie. Cum sa moara oamenii de foame si tu sa arunci mancare? Mai trist e ca te gandesti ok oamenii cumpara mancare in plus, se strica, aia e. Dar risipa pe care o fac firmele, atat cele producatoare cat si cele de distributie este aberanta.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Din păcate aşa se întâmplă în statele bine dezvoltate. Gândeşte-te că în viitor populaţia terrei va creşte considerabil. Şi atunci, cine sunt caii de călărit? Pe cine tragem? Africa şi statele şi regiunile sub dezvoltate, bineînţeles. Ce s-ar întâmpla dacă ar fi din ce în ce mai mulţi oameni? Ar începe războaie pe resursele care sunt în curs de epuizare.

      Apreciază

  10. La începuturi planeta Terra a fost o Gradina a Edenului,în care omul a trait într-o relatie empatica,armonioasa,desavârsita,cu animalele si respect fata de tot ecosistemul creat, într-o simbioza perfecta,responsabil si stapân peste toata aceasta Gradina,ascultând de Creatorul si Tatal Suprem.
    Apoi omul a devenit inteligent,(homo sapiens)angrenat într-o competitie de orgolii si aroganta,luptându-se pentru suprematie,asuprindu-se unii pe altii,pierzând trepat,generatie dupa generatie valorile autentice ale iubirii,în goana accelerata prin labirintul blestemului neascultarii,cautând iesirea din ‘matix’ si recucerirea Paradisului pierdut.
    Solutia este Unica,Absoluta si s-a manifestat în moartea si învierea lui Hristos,manifestarea si simbolul iubirii si iertarii TATALUI CREATOR …
    O zi binecuvântata de iubirea absoluta !

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu