Stil de viata minimalist sau „be more with less” #3 – minimalism in dulap

 Continuăm seria <Stil de viață minimalist> cu aplicarea principiului „be more with less”…în vestimentație. V-am povestit despre motivele pentru care am ales să mă îndrept către minimalism în primul „episod” al acestei serii, Stil de viata minimalist sau “be more with less” #1.

 După 10 ani în care am strâns haine, cumpărând, lună de lună, ba pe principiul „că tot e la reducere”, „că o să-mi folosească, poate”, „că se poartă” sau „să se asorteze cu pantofii aia” am decis că e momentul să îmi simplific viața și să stopez acest fenomen care îmi înghițea timpul, banii și energia. Nu am fost niciodată o împătimită a cumpărăturilor, dar cu toate astea m-am trezit că dețin atât de multe articole vestimentare încât nu îmi încap într-un dulap, chiar și înghesuite. Acum realizez că această „avere” m-a costat ore în șir petrecute muncind, ca să ajung să îmi cumpăr haine pe care tot la muncă le purtam, căci majoritatea au fost haine de birou.

 Mă bucur însă că am reușit să dăruiesc. Prima triere pe care am făcut-o a fost acum 2 luni, când m-am decis că o perioadă nedeterminată rămân aici, în Spania și mi-au venit din România 63 de kilograme de haine și încălțăminte rămase acasă. Deja mergeam pe principiul simplității în acel moment și m-am simțit nespus de fericită să dăruiesc o mare parte din haine unei fete pe care am cunoscut aici și care sigur le va folosi mai mult decât mine. img_3287-editadoUltima data când am făcut curățenie în dulap, am decis din nou că e momentul să minimalizez. Și mai mult. Am luat fiecare articol și m-am întrebat cât de des îl port și dacă am în dulap și alte articole similare. Fiecare lucrușor a trecut printr-un filtru critic al utilității, astfel încât să ajung la a avea cât mai puțin. Garderoba mea are acum 50 de articole din care încă am anumite lucruri care îmi ridică semne de întrebare. Și e construită astfel încât să nu am nevoie să mai cumpăr nimic o bună perioadă de timp.  În urma acestei selecții, m-am trezit cu 2 cutii mari pline cu haine și încălțăminte, care urmează și ele a fi dăruite, curând. Anul ăsta îmi doresc să mă implic într-un program de voluntariat și probabil că își vor găsi utilitatea acolo. Eu vreau să învăț să trăiesc cu puțin.

Ce cuprinde dulapul meu acum?

IMG_3292.JPG

 În primul rând, mă bucur că e foarte aerisit. Mi-au încăput toate hainele rămase pe umeraș, doar cele pe care le-am oprit să le port prin casă le țin într-o comodă, separat.

  • pentru sezonul rece, mi-am păstrat două pulovere și un polar. Îmi sunt suficiente. Mi-am oprit două geci care au ceva ani la activ dar nici nu vreau să le schimb prea curând și o vestă. Am o singură pereche de cizme și una de ghete.  În completare, un fes, o pereche de mănuși, un fular cât jumătate de pătură. 🙂
  • 4 perechi de blugi, pentru ambele sezoane.
  •  pentru sezonul cald am fost mai îngăduitoare 🙂 . Mi-am propus că în viitorul apropiat să mă stabilesc în locuri unde e cald și soare cât mai multă vreme, iar ca să nu îmi cumpăr prea curând ceva, am oprit, suficiente, consider eu: 5 rochițe practice, pentru vară, vreo 10 tricouri, 3 bluzițe vaporoase, 3 cămăși cu mânecă lungă, 2 perechi de pantaloni scurți, 2 rochii lungi. Sper să-mi petrec majoritatea timpului pe plajă, așa că am păstrat 4 costume de baie, o eșarfă multifuncțională,  2 perechi de teneși și un pulover pentru serile în care o să vreau să stau până târziu să privesc luna.
  •  la haine sport nu am renunțat pentru că vreau ca această activitate să facă din ce în ce mai mult parte din viața mea, așa că am în continuare 4 perechi de colanți pentru yoga, o bluză de trening cu mânecă lungă, 4 tricouri, 2 maieuri și o pereche de adidași.
  •  am păstrat 2 rochii elegante, o pereche de sandale și una de pantofi, pentru evenimente speciale. Deși nu îmi plac nunțile așa cum sunt organizate acum, mi se par doar o etalare de rochii de seară și de opulență inutilă, m-am gândit că la un astfel de eveniment nu este vorba numai despre mine, este mai mult vorba de persoana care mă invită să îi fiu alături, așa că o să mă „încadrez în peisaj”.
  •  la nivel de accesorii, am ghiozdanul cu care mă vedeți în toate pozele pentru că mă reprezintă, un ghiozdănel mai micuț pe post de geantă, o curea, 2 inele, 2 perechi de cercei, 2 accesorii pentru gât și o pereche de ochelari de soare. Îmi place, mai nou, să colecționez brățări, așa că aici mi-am dat liber, doar cu condiția de a însemna suveniruri din locuri speciale, sau cadouri de la persoanele pe care le întâlnesc în călătoria mea. Da, sunt fata fără nicio geantă și exist. 🙂

img_3296

Încă mi se pare că am mult, simt că încă mai pot renunța la o parte din lucruri, dar pentru moment, sunt mulțumită și știu că nu o să merg la cumpărături prea curând. Iar ca să mențin acest stil minimalist, deși nu îmi place, mi-am stabilit câteva reguli pentru mine, menite să mă ajute:

-nu merg la mall. Pur și simplu e un loc care mie nu îmi spune nimic. Absolut nimic. Hainele de acolo mi se par oricum, făcute „în serie” iar fana brand-urilor nu am fost niciodată. Așa că înafară de aglomerație, pentru mine un mall nu reprezintă decât o clădire de beton, un instrument al consumerismului modern, o pierdere de timp.

– cumpăr din raționament, doar după ce se  uzează un articol și nu mai poate fi purtat.

–  cumpăr de drag, doar dacă îmi ies în cale lucruri care să se potrivească cu adevărat personalității mele, lucrate manual, din diverse locuri unde călătoresc . Îmi doresc ca hainele pe care le voi purta în viitor chiar să vorbească despre mine și să-mi fie totodată amintiri din locuri speciale, să existe o conexiune, să le decorez cu propriile mâini, să fie haine „cu suflet”, nu un schimb de bani pentru obiecte.

– de fiecare dată când cumpăr un articol, aleg un altul din dulap și îl pun într-o cutie, ca pe viitor să le am deja sortate pentru a le dărui sau dona.

-nu cumpăr nimic pe fond emoțional, dacă nu sunt în apele mele meditez, merg în natură, ascult muzică sau citesc.

Cum e viața mea cu un dulap minimalist?

Fantastică!

-în primul rând mă bucur că am putut dărui și vreau să fac asta în continuare;

-economisesc bani, mă bucur de ceea ce am deja, iar cu banii ramași pot face o mulțime de lucruri care să-mi bucure sufletul cu adevarat;

-economisesc timp, ore petrecute în magazine, nu îmi încarc memoria cu detalii inutile;

-nu mai există veșnica întrebare „eu cu ce mă îmbrac azi?” tocmai pentru că am mult mai puține variante, pur și simplu mă trezesc bine dispusă și mă îmbrac cu primul lucru care îmi zâmbește din dulap;

-economisesc energia consumată pentru a face ordine în dulap. Pentru mine, cel putin, era o activitate plictisitoare, veșnic amânată pentru că îmi lua foarte mult timp și nervi. Acum dulapul e foarte aerisit, aproape toate hainele sunt pe umerașe și pur și simplu nu se mai face dezordine.

-pentru mine, un dulap minimalist înseamnă libertate.

Pe aceeași temă, poți citi și Stil de viata mimalist sau “be more with less”#2-ingrijire personala, despre înfrumusețare cu doar 10 produse cosmetice.

 

25 de gânduri despre „Stil de viata minimalist sau „be more with less” #3 – minimalism in dulap”

  1. Ieri am umblat putin si eu in sifonier si am repus hainele pe umerase…am triat cateva pe care nu le mai purtam, pentru a le dona. Va trebui sa fac asta iar prin primavara…cand fac trecerea de la haine groase la cele mai subtiri. Intotdeauna gasesc hainute pe care nu le port sau nu imi mai plac, asa ca prefer sa le donez! 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  2. Faci un lucru foarte frumos, Ema, ca donezi hainele catre o fata ce sigur se va bucura de ele si chiar le va folosi! Felicitari pentru initiativa. Eu sunt un pic la polul extrem, de haine nu ma pot plange, inca spun ca am prea putine :)) insa ma plang de rafturile pline cu cosmetice, de care nu apuc sa ma bucur sau sa le folosesc. Aici am o problema. Cumpar prea multe! Si uit de ele, si stau in dulapuri si pe politele din baie, ajung intr-un final sa expire sau sa nu mai fie bune. Si toate astea inseamna bani pierduti, dar si timp irosit. Asadar, in ultima saptamana, am adunat o cutie cu astfel de produse incepute si neterminate sau chiar unele noi si le-am dat surorii mele. Tot pe principiul „donez” pentru ca macar cineva sa se bucure de ele.

    Apreciat de 1 persoană

  3. Mulțumesc din nou pentru împărtășirea experienței tale, prin care faci bine și altora în jurul tău! Pot spune că donez și eu lucruri de mult timp, iar zâmbetul cuiva care este fericit, care se bucură de ceea ce primește, valorează imens (părerea mea). Mai mult, viața este atât de simplă și o putem trăi simplu.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Multumesc si eu, inaloveworld! Da, a darui e minunat! nici nu constientizam cat de mult poate sa insemne un atat de la indemana! Si cred ca nu e nevoie sa spun ca fiecare lucru daruit se intoarce inzecit! Cel mai des, daruiesc zambete! Si le primesc inapoi si viata devina frumoasa, simpla si plina de culoare. Iti trimit si tie un zambet, prin intermediul acestui comentariu! 🙂

      Apreciat de 1 persoană

  4. Deloc n-as putea sa imbratisez trendul asta. Chiar daca, cand e vorba de haine nu sunt neaparat prea multe produse.. sa vezi cum e la cosmetice. Foarte rar renunt la cate un produs si de obicei il dau mamei mele asa ca stiu ca e in continuare in casa :))

    Apreciază

  5. Felicitări pentru inițiativă. Eu am participat în vară la un eveniment dedicat bloggerilor ieșeni unde s-a discutat problema hainelor, a modului în care sunt produse și la cât cheltuim pe ele fără să fie nevoie. De atunci am redus drastic cumpărăturile și prefer să-mi iau accesorii pentru a da un alt aer ținutelor și nu alte haine, dacă acestea când mai sunt bune de purtat.

    Apreciat de 1 persoană

  6. Eu incerc da aplic conceptul de „less is more” in toate aspectele vietii mele. De la articole de bucatarie, la cosmetice, make-up, haine si alte porcarioare superficiale care ne plac noua femeilor. Felicitari pentru initiativa!!

    Apreciat de 1 persoană

  7. Si eu incerc sa fiu cat mai cumpatata cand vine vorba de cumparaturi si mai ales despre cumparaturi in perioada reducerilor.
    Acum ma pregatesc de operatiunea dulapul pentru ca trebuie sa fac o aerisire ca la carte si pot sa fac si alte persoane mai fericite, orindu-le din articolele vestimentare pe care nu le mai port.

    Apreciat de 1 persoană

  8. Adevarul e ca omului nu-i trebuiesc prea multe lucruri pentru a fi fericit, iar ce crede ca-i trebuie, de fapt e ceea ce vrea si nu neaparat ca-i este necesar, doar ca, na, „trebuie”, ca doar asa se face. Si eu am multe haine in dulap pe care nici nu le port, dar inca nu m-am indurat sa renunt la ele si da, inca am dorinta de a-mi tot lua cate ceva nou. Te felicit ca poti sa faci alegerea asta si ca te simti bine traind asa, eu recunosc, inca nu sunt pregatita sa renunt la confort si la achizitionarea de lucruri noi, desi nu cumpar nici macar lunar, haine sau alte obiecte.

    Apreciat de 1 persoană

  9. Omg, esti foarte tare!! Imi place mult cum arata dulapul tau, cred ca e asa eliberator sa ai putine haine!
    Eu din pacate in urma unui tratament m-am ingrasat cam tare in ultimele luni si multe dintre haine nu-mi mai vin asa cum mi-ar placea, asa ca am ramas cu mai putine pe care le pot purta in aceasta perioada. Experimentez minimalismul la capitolul imbracaminte si e chiar bine 😀

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu